Andrei Caramitru : O analiza excepțională despre război de la Royal United Services Institute for Defence and Security Studies

0
459

O analiza excepțională despre război de la RUSI (Royal United Services Institute for Defence and Security Studies), link in comentarii. Care combina situația pe front cu acțiunile hibride de destabilizare ale Rusiei.

Autorii ne spun așa :
– Rusia va declara pe 9 Mai mobilizare generală pentru războiul din Ucraina. Planul lor este – cel mai probabil – o ofensiva pe Donbas acum si un atac general pe toată Ucraina in timpul verii.

  • Problema rușilor este cu producția de armament: TOATE echipamentele si munițiile depind direct de componente vestice. Rușii vor încerca sa le cumpere prin țări interpuse (India sau chiar țări din Europa de Est unde au infiltrat politicieni sau firme de apărare). Aici trebuie CIA si serviciile vestice sa se implice imediat ca sa blocheze așa ceva.

  • Rușii vor “lucra” sa destabilizeze vestul si sa spargă unitatea sanctiunilor. Dacă războiul continua mult, e posibil ca deja in timpul verii si clar când începe toamna sa existe miscari de protest împotriva prețurilor ridicate la energie. Rușii clar vor folosi asta, vor “stimula” proteste mari, haos social, vor activa politicienii din diverse partide extremiste din UE pe care ii au in buzunar. In ideea de a sparge frontul unit al sanctiunilor
  • Moldova este clar o țintă (pentru ca e mult mai ușor de luat decât Balticele care sunt in NATO). Până – spera ei – sa ajungă acolo prin joncțiunea cu Transnistria (anunțată oficial ca obiectiv ieri), vor încerca destabilizari majore prin echipele FSB. Cel mai probabil înainte si chiar de 9 Mai, când vor încerca sa mobilizeze demonstrații mari anti-guvernamentale si pro-operațiunea Z – care încalcă direct legea data de Maia Sandu recent. Si spera sa fie violente si arestări, ca sa își justifice așa acțiunile viitoare.

Asta nu înseamnă ca vor reuși militar – eu nu văd cum, si am mai scris asta. Însă vor încerca orice sa își atingă obiectivele, si pe destabilizare sunt foarte buni, le iese de obicei. Deci clar va fi cu tensiuni si haos in societățile vestice si in Moldova. Riscul rămâne si e foarte mare.

Eu cred ca e foarte important să se discute concret câteva măsuri importante:
– fond comun al UE (un fel de PNRR) pentru a compensa creșterea prețurilor la energie si pentru a tăia rapid dependenta de petrol si gaze rusesti. Aici Germania e cheia dar refuză categoric orice. După alegerile de mâine din Franța – trebuie Macron (dacă câștiga) sa se implice direct in negocieri dure cu Berlin împreuna cu Washington si celelalte tari. Negocieri care sa spună – nu faceti ce trebuie, consecințele sunt dure – sancțiuni unilaterale din SUA pe oricine importa petrol de la ruși sau mai folosește conductele rusesti, polonezii închid țeava de gaze etc. Germania trebuie sa fie sub presiune, sa înțeleagă ca daca blochează e de fapt mai rău pentru ei, altfel iese un dezastru, e veriga slabă

  • Implicare directa in stabilizarea economică a Moldovei (de la noi + UE / Washington). Plus trimiși acolo niște “Omuleți verzi” de la noi (oficial nu facem nimic, practic suntem acolo cu trupe speciale sa apărăm situația dacă pleznește). Plus sa fie acolo un desant SIE, CIA etc ca sa fie scoși din joc rapid agenții ruși si cozile lor de topor. Moldova trebuie stabilizată cât mai repede, e esențial
  • Guvernul nostru ar trebui sa se implice direct (cu Intel, arme, oameni, orice) in apărarea Mikolaiev si a Odesei. Dacă pică – suntem praf. Deci trebuie sa prevenim asta, cu orice risc. Eu as trimite încă 2000 de rezerviști acolo si as zice ca sunt domne voluntari, mercenari, nu au nici o treaba. Si as trimite arme acolo dar fără sa zic nimic, nu știm domne, noi nu facem nimic.

PS: mie mi se pare inevitabil sa înceapă haos iar si in Serbia/Bosnia, posibil chiar razboi iar între sârbi si ceilalți in Bosnia, cel târziu pana in toamnă. Pentru ca l-ar ajuta pe Putin sa mai aiba o zona de destabilizare ca sa defocuseze vestul de pe Ucraina.

PSS: Biden a fost clar in ultimele declarații. A zis – riscul nu e ca nu dam arme suficiente Ucrainei, riscul e pe unitatea vestului (Adica Germania, ca sa ne înțelegem mai clar, nu a spus dar acolo e marea problemă)

Andrei Caramitru

Lasă un răspuns